Pierogi z jagodami i serem

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Nie ma nic lepszego latem niż pierogi z jagodami i serem

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto (porcja dla 3-4 osób):

    3 szklanki mąki
    1 i 1/5 szklanki gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Nadzienie:

    250g półtłustego sera białego
    250g jagód
    2 łyżki cukru z wanilią
    2 łyżki mleka

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jagodami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć ciepłym talerzem (polanym gorącą wodą). Ciasto powinno odpocząć przez co najmniej pół godziny.
  • 2. Ser rozgnieść widelcem razem z mlekiem i cukrem. Dodać jagody i delikatnie wymieszać tak, aby nie rozgnieść owoców.

    Porcję ciasta cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nakładać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiać końce. Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 3 min. od wypłynięcia i wyciągać z wody.

    Pierogi podawać z odrobiną roztopionej margaryny lub masła, kwaśną śmietaną i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować