Pierogi z jagodami i sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice wysypac make, zrobic dolek, wlac do niego wrzatek, zagarniajac make z brzegow.Gdy zostanie niewielki wianuszek suchej mąki, odstawic wrzatek, a do troche ostygnietego ciasta dodac zoltko i olej.Wyrobic miekkie, pulchne ciasto, przykryc je miska na 10 minut.
Walkowac ciasto po malym kawalku, kroic radelkiem kwadraty lub szklanka kolka.Jagody przesypujemy tarta bulka z cukrem. Nakladac jagody i sklejac. Gotowe pierogi wrzucac na osolony wrzatek. Gdy pierogi wyplyna wyjmujemy i podajemy z sosem waniliowym.
2.Śmietanę mieszamy z cukrami i nastawiamy na bardzo wolny ogien. Smietana ma sie delikatnie,powoli gotowac, az zrobi się gęstsza (ok 20-30 minut)/
Komentarze