PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ W SOSIE ŚMIETANKOWYM

4.49 (186 ocen)

  • 45 min

przepyszne, delikatne i baaardzo smaczne

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki

    ok pół szkl wody

    2 łyżki oleju

    szczypta soli




    200g szpinaku mrożonego

    150g fety ok pół kostki

    50g masła

    2 łyżki startego sera żółtego

    2 ząbki czosnku




    50ml śmietany słodkiej 18%

    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i fetą w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicy, zrobić dołek i wlać wodę i olej oraz dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko na jednolitą i elastyczną masę.
  • 2. Do garnka wrzuć szpinak i masło. Podgrzej. Kiedy w pełni się rozmrozi i wymiesza z masłem wkrusz fetę, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i starty ser, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Całość wyłóż na sitko i odcedź. Nie wylewaj soku który puścił ze szpinaku!
  • image-14pdity 3. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój szklanką krążki.

    Farsz nakładaj na środek każdego krążka i sklej brzegi
  • 4. Do wrzącej osolonej wody wrzuć pierogi i gotuj jeszcze 3 minuty od momentu, w którym wypłyną na wierzch.

    Sok z odciśniętego farszu wlej do garnka i dolej śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Wbij żółtko i energicznie wymieszaj.

  • 5. Pierogi podawaj na ciepło z gorącym sosem.

    Smacznego!

Porady

przepis starcza na ok 20 pierożków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować