Pierogi ze szpinakiem i fetą w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na stolnicy, zrobić dołek i wlać wodę i olej oraz dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko na jednolitą i elastyczną masę.
2.Do garnka wrzuć szpinak i masło. Podgrzej. Kiedy w pełni się rozmrozi i wymiesza z masłem wkrusz fetę, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i starty ser, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Całość wyłóż na sitko i odcedź. Nie wylewaj soku który puścił ze szpinaku!
3.Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój szklanką krążki.
Farsz nakładaj na środek każdego krążka i sklej brzegi
4.Do wrzącej osolonej wody wrzuć pierogi i gotuj jeszcze 3 minuty od momentu, w którym wypłyną na wierzch.
Sok z odciśniętego farszu wlej do garnka i dolej śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Wbij żółtko i energicznie wymieszaj.
Komentarze