Pierogi ze szpinakiem w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni, dodajemy mrożony szpinak i dusimy ok.10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bułkę tartą aby farsz stał się bardziej kleisty. Pozostawiamy do wystygnięcia i dodajemy odrobinę twarogu.Mieszamy.
Ciasto:
Z podanych składników robimy ciasto, wycinamy krążki i robimy pierogi.
Sos:
Do niewielkiego garnka wlewamy bulion lub robimy z kostki. Obieramy kilka ząbków czosnku i wkładamy do garnka. Gotujemy ok 10 min. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Stawiamy ponownie na ogniu.
Do słoika wkładamy 2-3 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Gotujemy ok. 2 minut i doprawiamy do smaku.
Gotujemy pierogi i polewamy gorącym sosem.
Porady
Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku sosu, dodaję czosnek granulowany.
Komentarze