Pierożki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier stopić na patelni w małej ilości wody. Mąkę, 2 jajka i ostudzony karmel dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na 6-8cm paski
2.Orzeszki ziemne, laskowe, bazylię i ząbek czosnku posiekać. Dodać wraz z żółtkiem do twarogu, posypać płatkami migdałowymi i wyrobić farsz. Doprawić go do smaku.
3.Paski ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Z farszu formować małe kulki i układać na połowie ciasta co 6cm. Następnie przykryć pozostałą częścią pasków. Brzegi zakleić i wyciąć trójkątne pierożki. Gotować je 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
4.Pozostały czosnek, suszone pomidory, zieloną cebulkę posiekać, a następnie podsmażyć na maśle. Wlać kremówkę, doprawić i chwilę pogotować. Tak przygotowanym sosem polać pierożki.
Komentarze