1.Masło roztopić, dodać miód i przyprawę do piernika. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
2.Na posypanej niewielką ilością mąki stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Dowolnymi foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Z resztek ciasta uformować kulę i ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. Pierniczki można przechowywać kilka tygodni. Smacznego:)
Komentarze