Pierniczki

0 (0 ocen)

Świąteczna tradycja. Pierniczki można przygotować wcześniej i zamknąć w pudełeczku. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    3/4 szklanki miodu
    50 g masła/margaryny
    1,5 łyżki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 duże jajka
    200 g drobnego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, dodać miód i przyprawę do piernika. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
  • 2. Na posypanej niewielką ilością mąki stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Dowolnymi foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Z resztek ciasta uformować kulę i ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. Pierniczki można przechowywać kilka tygodni. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować