Pierniczki dekorowane masą cukrową

4.49 (163 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pieczenie i dekoracja pierniczków to nasza rodzinna tradycja i nie pamiętam Świąt Bożego Narodzenia bez nich.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Pierniczki
    • 400 ml miodu
    • 1 i 1/4 szklanki cukru
    • 3 duże łyżki kakao
    • 125 g masła
    • 4 jajka
    • 1 kg maki
    • 1/2 szklanki jogurtu
    • 3 łyżeczki sody
    • 1 przyprawa do piernika
    Masa cukrowa
    • 1,5 łyżeczki glukozy
    • 1,5 łyżeczki żelatyny
    • 25 ml gorącej wody
    • 350 - 400 g cukru pudru
    • barwniki spożywcze
    Dekoracje
    • perełki cukrowe
    • posypki cukrowe
    • pisaki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki dekorowane masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki dekorowane masą cukrową 1. Pierniczki
    • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko.
    • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto.
    • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
    • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę.
    • Pierniczki piec w 170 st.C przez 10-15 minut.
  • Pierniczki dekorowane masą cukrową 2. Masa cukrowa
    • Żelatynę wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie.
    • Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder dodawać stopniowo.
    • Na koniec zagnieść gładkie ciasto cukrowe.
    • Podzielić na kilka części, dodać barwniki oraz ponownie zagnieść.
    • Ciasto szybko wysycha, więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką.
    • Ciasto rozwałkować i wycinać foremkami kształty odpowiadające upieczonym pierniczkom.
    • "Ubranka" cukrowe smarować wodą i przyklejać do pierniczków.
    • Gdy ciasto wyschnie, dodać kroplę wody i zagnieść ponownie w rękach.
    • Pierniczki dekorować gotowymi posypkami, perełkami i malować kolorowymi pisakami.

Porady

To chyba najlepsze w smaku pierniczki, jakie do tej pory jadłam. Po upieczeniu twardnieją, ale potem cały czas są delikatnie wilgotne, nie muszą więc leżakować, aby nie połamać na nich zębów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować