Pierniczki korzenne

5 (182 ocen)

  • 60 min

Postanowiłam zrobić prezent mikołajkowy moim przyjaciołom, dlatego też miesiąc wcześniej upiekłam pierniczki, które podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA OKOŁO 300 PIERNICZKÓW:
    - 300 g mąki z pełnego przemiału
    - 700 g mąki pszennej typ 650
    - 300 g masła
    - 5 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 400 g płynnego miodu
    - 2 opakowania przyprawy do piernika (2 x 20 g)
    - 2 łyżki kakao
    - 1 płaska łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kefiru
    - 1 szczypta soli
    + DEKORACJA (lukier, czekolada lub inne)
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć".

    Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników.

    PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka.

    Masło rozpuszczamy w rondelku. Do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód.

    Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości.

    Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.

    Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.
    Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, gdyż już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.
  • 2 2. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.

    * podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką
  • 3 3. Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.
  • 4 4. Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.
  • 5 5. Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji. Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą.
    Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia.

    Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :)

    Życzę smacznego! :)

Porady

Do puszki z pierniczkami możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy będą jeszcze lepsze. Więcej na: http://kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com/2015/11/pierniczki-korzenne.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować