1,5 szklanki mleka
1 i 1/3 szklanki cukru (może być też brązowy albo na pól na pół z białym)
125 gram masła
2 jaja
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika (jeśli lubicie mocno korzenne ciasta, dajcie 3)
2 łyżki kawy Inki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody rozpuszczonej w łyżce mleka
1 kopiasta łyżka kakao
Piernik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku zagotować mleko, cukier, masło, przyprawę korzenną i obie kawy, cały czas mieszając. Przestudzić, dodać jaja i zmiksować. Następnie do misy przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną sodę, zalać przygotowaną wcześniej masą i wszystko zmiksować.
Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka". Posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.
Komentarze