Konfitura figowa pasuje do piernika idealnie. Jego smak podkreślają dodatkowo miód i przyprawy korzenne. Pachnie i smakuje wspaniale. Jest kulinarną bramą otwierającą świąteczny nastrój.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna: 400 gramów
- mąka pszenna (pełnoziarnista (razowa)): 100 gramów
- cukier (drobny do wypieków): 120 gramów
- kakao: 2 łyżki
- miód: 250 gramów
- herbata typu grzaniec (mocna zaparzona, wystudzona): 0.5 szklanki
- jajka (duże): 4 sztuki
- konfitura z aronii: 3 łyżki
- masło: 100 gramów
- cynamon (mielony): 2 mililitry
- goździki (świeżo zmielone): 0.5 łyżeczki
- aromat korzenny: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżka
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- sól: 0.5 łyżeczki
- żurawina (owoce suszonej żurawiny, posiekane): 10 sztuk
- skórka otarta z pomarańczy: 1 łyżeczka
DEKORACJA::
- perełki cukrowe (np. złote): 20 sztuk
- wiórki kokosowe: 1 łyżka
- kruche ciasteczka (np. w kształcie listków): 2 sztuki
- piernikowe ciasteczka (upieczone wcześniej-gwiazdki): 5 sztuk
DO PRZEłOżENIA PIERNIKA:
- konfitura figowa (lub dżem figowy/ śliwkowy/powidła): 240 gramów
POLEWA CZEKOLADOWA:
- czekolada gorzka: 200 gramów
- mleko: 6 łyżek
Piernik przekładany konfiturą figową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Dodać sól, cynamon, goździki.
2.Jajka zmiksować z cukrem i miodem, dodać rozpuszczone masło, herbatę, aromat korzenny, konfiturę z aronii, delikatnie połączyć.
3.Płynną masę wymieszać drewnianą łyżką z suchymi składnikami, żurawiną i skórką pomarańczową.
4.Ciasto przełożyć do formy keksowej lub żaroodpornego naczynia(dł. 30 cm). Piec 70 minut w temp.180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy dokładnie się upiekło. Wystudzić.
5.W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę czekolady z mlekiem, dokładnie wymieszać.
6.Piernik wyrośnie, więc należy go odwrócić (można lekko ściąć wierzch). Polać polewą czekoladową. Resztą polewy posmarować kruche ciasteczka np. listki, (pod wpływem wilgotnej polewy ciasteczka wywiną się lekko ku górze).
7.Zanim polewa zastygnie, udekorować piernik wiórkami, ciasteczkami i piernikowymi gwiazdeczkami oraz cukrowymi perełkami. Dekoracja jest dowolna, to moja propozycja.
8.Po 30 minutach przeciąć piernik na 3 części (wzdłuż). Przełożyć konfiturą figową, złożyć całość.
Komentarze