Piernik przekładany konfiturą figową

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Konfitura figowa pasuje do piernika idealnie. Jego smak podkreślają dodatkowo miód i przyprawy korzenne. Pachnie i smakuje wspaniale. Jest kulinarną bramą otwierającą świąteczny nastrój.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 400 gramów
    - mąka pszenna (pełnoziarnista (razowa)): 100 gramów
    - cukier (drobny do wypieków): 120 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - miód: 250 gramów
    - herbata typu grzaniec (mocna zaparzona, wystudzona): 0.5 szklanki
    - jajka (duże): 4 sztuki
    - konfitura z aronii: 3 łyżki
    - masło: 100 gramów
    - cynamon (mielony): 2 mililitry
    - goździki (świeżo zmielone): 0.5 łyżeczki
    - aromat korzenny: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - żurawina (owoce suszonej żurawiny, posiekane): 10 sztuk
    - skórka otarta z pomarańczy: 1 łyżeczka
    DEKORACJA::
    - perełki cukrowe (np. złote): 20 sztuk
    - wiórki kokosowe: 1 łyżka
    - kruche ciasteczka (np. w kształcie listków): 2 sztuki
    - piernikowe ciasteczka (upieczone wcześniej-gwiazdki): 5 sztuk
    DO PRZEłOżENIA PIERNIKA:
    - konfitura figowa (lub dżem figowy/ śliwkowy/powidła): 240 gramów
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    - czekolada gorzka: 200 gramów
    - mleko: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury Herbaty

Piernik przekładany konfiturą figową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Dodać sól, cynamon, goździki.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem i miodem, dodać rozpuszczone masło, herbatę, aromat korzenny, konfiturę z aronii, delikatnie połączyć.
  • 3. Płynną masę wymieszać drewnianą łyżką z suchymi składnikami, żurawiną i skórką pomarańczową.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy keksowej lub żaroodpornego naczynia(dł. 30 cm). Piec 70 minut w temp.180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy dokładnie się upiekło. Wystudzić.
  • 5. W kąpieli wodnej roztopić tabliczkę czekolady z mlekiem, dokładnie wymieszać.
  • 6. Piernik wyrośnie, więc należy go odwrócić (można lekko ściąć wierzch). Polać polewą czekoladową. Resztą polewy posmarować kruche ciasteczka np. listki, (pod wpływem wilgotnej polewy ciasteczka wywiną się lekko ku górze).
  • 7. Zanim polewa zastygnie, udekorować piernik wiórkami, ciasteczkami i piernikowymi gwiazdeczkami oraz cukrowymi perełkami. Dekoracja jest dowolna, to moja propozycja.
  • piernik gwiazdkowy 8. Po 30 minutach przeciąć piernik na 3 części (wzdłuż). Przełożyć konfiturą figową, złożyć całość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować