Piernikowe serca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Małe korzenne ciasteczka to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto zaangażowac najmłodszych, ich wycinanie i dekorowanie to wspaniała zabawa dla całej rodziny.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasteczka:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    10 dag cukru
    1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
    2 żółtka
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka miodu gryczanego

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    perełki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Piernikowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód.
    Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.
    Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.
  • 2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka.Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły.
  • 3. Lukier:
    Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny.
    Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam cukrowymi perełkami.
    Wesołych Świąt!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować