Małe korzenne ciasteczka to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto zaangażowac najmłodszych, ich wycinanie i dekorowanie to wspaniała zabawa dla całej rodziny.
1 godz. 5 min
Składniki:
Ciasteczka:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
2 żółtka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka miodu gryczanego
Piernikowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód.
Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.
Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.
2.Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka.Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły.
3.Lukier:
Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny.
Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam cukrowymi perełkami.
Wesołych Świąt!
Komentarze