Piernikowe zawijańce z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić do wyrośnięci (20-30 minut).
2.W międzyczasie w garnuszku umieścić masło, kakao, przyprawę do piernika oraz miód. Garnuszek postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mieszankę przestudzić.
Do wyrośniętych drożdży wlać ciepłe mleko, letnią mieszankę z masła, kakao, przyprawy do piernika i miodu oraz wbić jajka. Mąkę pszenną wymieszać z solą i wraz z cukrem również dodać do drożdży. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ścianek naczynia i zawija się na mieszadła, jest sprężyste i jednolite. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości.
3.Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Każdą część cienko rozwałkować na duży prostokąt o grubości 3-5 mm. Jedną połowie prostokąta wysmarować dżemem, następnie złożyć w pół. Ciasto pokroić na 6 równych części, a te przeciąć wzdłuż prawie do samego końca. Końce skręcić wokół siebie tworząc spiralę.
Drożdżówki ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (na jednej blaszce się nie zmieszczą). Odstawić na 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą wymieszaną z miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 13-15 minut do zarumienienia (kontrolujcie czas pieczenia, u każdego piekarnik piecze inaczej!). Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
4.Lukier: Składniki lukru wymieszać. Udekorować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego!
Komentarze