Piernikowe zawijańce z dżemem wiśniowym

0 (0 ocen)

Piernikowe zawijane drożdżówy z wiśniowym dżemem. Mięciutkie, bardzo puszyste, nie za słodkie. Bardzo korzenne z posmakiem piernika. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    550 g mąki pszennej
    1 szkl ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki miodu
    80 g masła
    1/2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki kakao
    4 łyżki cukru+ 1 łyżeczka
    2 jajka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 360 g)
    4 łyżki wody+ 2 łyżeczki miodu do posmarowania bułek

    Lukier:
    100 g cukru pudru
    2 łyżki mleka
    1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowe zawijańce z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić do wyrośnięci (20-30 minut).
  • 2. W międzyczasie w garnuszku umieścić masło, kakao, przyprawę do piernika oraz miód. Garnuszek postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mieszankę przestudzić.




    Do wyrośniętych drożdży wlać ciepłe mleko, letnią mieszankę z masła, kakao, przyprawy do piernika i miodu oraz wbić jajka. Mąkę pszenną wymieszać z solą i wraz z cukrem również dodać do drożdży. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ścianek naczynia i zawija się na mieszadła, jest sprężyste i jednolite. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości.
  • 3. Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Każdą część cienko rozwałkować na duży prostokąt o grubości 3-5 mm. Jedną połowie prostokąta wysmarować dżemem, następnie złożyć w pół. Ciasto pokroić na 6 równych części, a te przeciąć wzdłuż prawie do samego końca. Końce skręcić wokół siebie tworząc spiralę.








    Drożdżówki ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (na jednej blaszce się nie zmieszczą). Odstawić na 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą wymieszaną z miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 13-15 minut do zarumienienia (kontrolujcie czas pieczenia, u każdego piekarnik piecze inaczej!). Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
  • 4. Lukier: Składniki lukru wymieszać. Udekorować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować