Pierś z indyka zapiekana z pomidorami i mozarellą

4.51 (160 ocen)

  • 3 godz.

Delikatna pierś z indyka zapieczona z pomidorami i mozarellą, to danie dla miłośników kuchni włoskiej. Danie jest pełne aromatów tradycyjnego pesto, bazylii i oregano.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 600 g piersi indyczej
    Puszka krojonych pomidorów
    200 g pieczarek
    250 g mozzarelli (2 kulki)
    100 g tradycyjnego zielonego pesto
    4 połówki suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    2 łyżeczki suszonego oregano
    2 łyżeczki ziół porwansalskich
    Sól i pieprz
    Ponad to:
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów

Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka zapiekana z pomidorami i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka zapiekana z pomidorami i mozarellą 1. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Pieczarki oczyścić i pokroić na połówki. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki ułożyć na dnie foremki, posypać cebulą i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 min.
  • Pierś z indyka zapiekana z pomidorami i mozarellą 2. Pomidory z puszki wymieszać z pesto i przyprawami. Na podpieczonych pieczarkach ułożyć pierś z indyka pokrojoną w niewielkie plastry.
  • Pierś z indyka zapiekana z pomidorami i mozarellą 3. Mięso zalać pomidorami z pesto na wierzch ułożyć plastry mozarelli. Zapiekać przez 45 min w 180 st. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować