Delikatna pierś z indyka zapieczona z pomidorami i mozarellą, to danie dla miłośników kuchni włoskiej. Danie jest pełne aromatów tradycyjnego pesto, bazylii i oregano.
3 godz.
Składniki:
600 g piersi indyczej
Puszka krojonych pomidorów
200 g pieczarek
250 g mozzarelli (2 kulki)
100 g tradycyjnego zielonego pesto
4 połówki suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki ziół porwansalskich
Sól i pieprz
Ponad to:
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
Pierś z indyka zapiekana z pomidorami i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Pieczarki oczyścić i pokroić na połówki. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki ułożyć na dnie foremki, posypać cebulą i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 min.
2.Pomidory z puszki wymieszać z pesto i przyprawami. Na podpieczonych pieczarkach ułożyć pierś z indyka pokrojoną w niewielkie plastry.
3.Mięso zalać pomidorami z pesto na wierzch ułożyć plastry mozarelli. Zapiekać przez 45 min w 180 st. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Komentarze