Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z chrząstek, następnie kroimy w kostkę
2. Cebule drobno kroimy, podsmażany na oleju. Wsypujemy pierś a następnie dodajemy kolejno przyprawy; sól, pieprz, ziarenka smaku. Całość dusimy pod przykrycie ok. 20 minut dolewając co jakiś czas ok. pół szklanki wody.
3. Jak pierś będzie już dobra, wsypujemy umyty i pokrojony wcześniej koper
4. Śmietanę i mąkę łączymy z niewielką ilością wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie śmietanę stopniowo dodajemy do duszącej się piersi. Całość jeszcze raz podgotowujemy. Ilość śmietany zależy od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać.
5. Pierś można podać z ziemniaczkami.
Komentarze