Pierś kurczaka w delikatnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew oraz cebulę obrać i pokroić : marchew w zapałkę, a cebulę w drobną kostkę.
Pierś opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć.
Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową i maggi. Całość dusić na małym ogniu przez około 40 – 45 minut.
Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie potrzeby doprawić.
W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie podzielony na różyczki brokuł, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu.
Podawać z makaronem lub ziemniakami.
Komentarze