Smaczna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.
60 min
Składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
200 g piersi z kurczaka,
150 g pieczarek,
½ słodkiej papryki (użyłam czerwonej),
1 mała cebula (użyłam czerwonej),
100 g sera żółtego,
sól,
pieprz,
ostra przyprawa do kurczaka,
Ponadto:
1 roztrzepane jajko
siemię lniane lub sezam
Pierś kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami, papryką, cebulą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.
Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w paski a obraną cebulę w piórka.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić na dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawą do kurczaka.
Na rozwiniętym arkuszu ciasta równomiernie rozłożyć farsz: pierś, pieczarki, paprykę i cebulę. Całość farszu posypać serem.
Ciasto zwinąć, posmarować jajkiem i posypać siemieniem lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut.
Komentarze