"Pierwsza cynamonowa gwiazdka"

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Co rok piekę inną gwiazdę, w tym roku próbowałam taką, test zdała więc będzie na naszym świątecznym stole. Na razie brak jej ozdób ale i tak nieźle wygląda.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto na dwie gwiazdy
    mąka pszenna 500 g
    drożdże 50 g
    cukier 65 g
    mleko 190 ml
    olej rzepakowy 60 ml
    żółtka 2
    miód 1 łyżeczka
    cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
    do ZIELONEGO:
    proszkowanego młodego jęczmienia 2 płaskie łyżeczki
    mleko pistacjowe 2 łyżki

    nadzienie:
    cukier kokosowy 20 g
    cynamon mielony 10 g
    kakao 1 płaska łyżeczka

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

"pierwsza cynamonowa gwiazdka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18owvx8 1. 30 ml ciepłego mleka mieszamy z łyżką cukru i drożdżami. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka z cukrem ucieramy do białości. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, miód rozpuszczony w mleku, , cukier waniliowy, olej i delikatnie mieszamy, ale jeszcze nie zagniatamy. Jęczmień mieszamy z mlekiem pistacjowym. Odrywamy ok. 1/3 ciasta i wyrabiamy ją z płynnym jęczmieniem, podsypując nieco mąką.
  • image-1iwpig7 2. Resztę jasnego ciasta też dokładnie wyrabiamy,
    oba ciasta przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu z ciasta zielonego wałkujemy dwa placki a z jasnego cztery, średnica ok. 24 cm.
    Cukier kokosowy ( może być brązowy) mieszamy z cynamonem i kakao.
    Białko lekko roztrzepujemy z szczyptą cukru.
    Pierwszy jasny placek smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką cynamonową. Przykrywamy zielonym plackiem, znów smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką.
  • image-1iwkgi8 3. Na wierzch kładziemy drugi jasny placek.Tak też postępujemy z pozostałymi trzema plackami.
    Ciasto przykrywamy miską 22 cm i wycinamy koło.
    Ciasto przecinamy na osiem części, każdą część nacinamy po środku i przekładamy, lekko rozciągając ciasto.
    Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • image-0uk8n44 4. Najpierw przenosimy na papier cztery części ciasta, układając je szerszą częścią do środka. Potem następne cztery układamy pomiędzy nimi. Końcówki szerszych części będących po środku przyciskamy za pomocą małej wykałaczki.
    Z tej proporcji wychodzą dwie gwiazdy.
    Ciasta pieczemy w 170-180 C ok. 15 minut.

Porady

Oczywiście gwiazdkę można polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować