Pierwszy raz od dawna ciasto nie doczekało nawet schłodzenia w lodówce, kroiliśmy od razu po złożeniu. A na drugi dzień okazało się jeszcze lepsze. Przed podaniem dodatkowo rozłożyłam na każdym kawałku po kilka rodzynek.
2 godz.
Składniki:
*foremka 26*34 cm
Składniki:
na ciasto:
250 g masła
6 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
na krem:
750 ml mleka
40 g mąki ziemniaczanej
40 g maki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła
na wierzch:
słoiczek powideł śliwkowych
łyżka kakao
4 łyżki rodzynek
4 łyżki suszonych śliwek
4 łyżki orzechów włoskich
100 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
dodatkowo:
1/2 szklanki rumu
1/2 szklanki wystudzonej herbaty
Pijany bakaliowiec- ciasto imprezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami zalać rumem. Odstawić na kilka godzin. Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w rondelku i mieszając rozpuścić a następnie wystudzić. Do masy wmiksować żółtka. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy kakaowej i zmiksować żeby nie było grudek, Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek. Brytfankę wyścielić papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180*C około 35 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Bakalie odcedzić z rumu i połączyć go z herbatą. Nasączyć ciasto. Ze składników podanych na krem ugotować budyń, wystudzić go i utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na dolne ciasto i przykryć druga jego częścią. Na wierzchu rozsmarować powidła wymieszane z kakao i wyłożyć bakalie oraz posiekane orzechy. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze