Pijany kurczak opasany boczkiem

0 (0 ocen)

Roladki mają bardzo wyrazisty smak, są kruche, po prostu pyszne...

Składniki:

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
    6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
    8 pieczarek,
    1/2 czerwonej cebuli,
    kieliszek białego wina,
    2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
    sok z 1/2 cytryny,
    rozmaryn,
    sól,
    pieprz,
    5 łyżek oliwy.

Pijany kurczak opasany boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pijany kurczak opasany boczkiem1 1. Mięso rozkroić na pojedyncze, dośc duże kotleciki. Wino wymieszać z posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki.
  • pijany kurczak opasany boczkiem2 2. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarki i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200st. Można również opiekać na grillu ok. 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy