Pijany sernik z kandyzowaną limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce. Pomarańczę filetujemy i miąższ kroimy na około 0,5 cm kawałeczki.
2.Ser mielimy 2 razy. Ucieramy ze śmietaną i likierem jajecznym. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku, a następnie skórkę z pomarańczy. 2 łyżki cukru pudru zostawiamy do dekoracji, a pozostały dodajemy wraz z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym do serowej masy.
3.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej wraz z cząstkami pomarańczy. Delikatnie, mieszamy.
4.Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-24 cm spryskanej tłuszczem do pieczenia (ja piekłam jeden sernik w tortownicy o średnicy 20 cm i 3 mini serniczki w kokilkach).
5.Sernik w małej tortownicy pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w dużej tortownicy wydłużamy czas pieczenia do 60 minut, a mini serniczki pieczemy 35-40 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy stopień wypieczenia i gdy sernik się zrumieni, przykrywamy go papierem do pieczenia.
6.Limonkę dokładnie myjemy, kroimy w cienkie talarki.
W niedużym garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Wrzucamy plasterki limonki (tylko te z miąższem) i gotujemy około 40 minut na średnim ogniu. Wyciągamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.
7.Gdy sernik wystygnie, posypujemy go pozostałym cukrem pudrem i przybieramy plasterkami kandyzowanej limonki.
Komentarze