Pijany torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wielokrotnie udoskonalany przepis, aby wreszcie otrzymać wyśmienity smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    70g cukru
    23g mąki tortowej
    2g kakao
    55g orzechów włoskich
    szczypta soli
    1/4 płaskiej łyżeczki soli
    Masa orzechowa:
    15dkg orzechów włoskich
    1/2 łyżki spirytusu
    Masa czekoladowa:
    2 jajka
    75g cukru
    10dkg masła
    50g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka
    3/4 łyżki spirytusu

Pijany torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do litrowego garnka dać masło i cukier. Miksować przez 3 minuty. Dodać 2 żółtka, przesianą mąkę z sodą i kakao. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać zmielone orzechy. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 16 cm, uprzednio wysmarowanej masłem. Piec 17 minut w temp. 200 C.
  • 2. Zmielone orzechy na masę orzechową zalać niewielką ilością wrzątku, żeby były dobrze namoczone. Ostudzić, wlać spirytus, wymieszać.
  • 3. Do wykonania masy czekoladowej ubijać miękkie masło przez 3 minuty. Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać do masła. Jajka ubić z cukrem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Wlać spirytus.
  • 4. Na ciasto (w tortownicy) położyć masę orzechową, na nią masę czekoladową. Włożyć do lodówki do stężenia. Opcjonalnie torcik udekorować polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy