1.Do litrowego garnka dać masło i cukier. Miksować przez 3 minuty. Dodać 2 żółtka, przesianą mąkę z sodą i kakao. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać zmielone orzechy. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 16 cm, uprzednio wysmarowanej masłem. Piec 17 minut w temp. 200 C.
2.Zmielone orzechy na masę orzechową zalać niewielką ilością wrzątku, żeby były dobrze namoczone. Ostudzić, wlać spirytus, wymieszać.
3.Do wykonania masy czekoladowej ubijać miękkie masło przez 3 minuty. Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać do masła. Jajka ubić z cukrem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Wlać spirytus.
4.Na ciasto (w tortownicy) położyć masę orzechową, na nią masę czekoladową. Włożyć do lodówki do stężenia. Opcjonalnie torcik udekorować polewą czekoladową.
Komentarze