Pikantna zupa krem z dyni

4.64 (270 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała zupa krem z dyni na ostro. Przepis wykorzystuję w sezonie od września do listopada i wtedy często ją przygotowuję. Krem z dyni na ostro to świetny pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne jesienne dni. Moja rodzina bardzo ją lubi, dlatego zawsze kupuję więcej dyni, kroję ją w kostkę, przekładam do pojemników i zamrażam, by cieszyć się tą zupą także poza sezonem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1-1,2 kg dyni (bez skóry i pestek),
    - pół cebuli,
    - 1 pietruszka,
    - 1 marchewka,
    - 1/4 małej papryczki chilli,
    - 1/3 selera,
    - 3 ziemniaki,
    - 1 ząbek czosnku,
    - łyżeczka masła,
    - łyżka oliwy,
    - szklanka bulionu warzywnego,
    - liść laurowy,
    - 3 ziarenka ziela angielskiego,
    - szczypta kminku,
    - szczypta mielonego imbiru,
    - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
    - łyżeczka słodkiej papryki,
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.64 (270 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Krem

Pikantna zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, osuszamy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroimy w kostkę.
    Z papryczki usuwamy nasiona. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy.
    Oczyszczoną dynię kroimy na drobne kawałki.
  • 2. W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, szklimy (2 minuty), dodajemy posiekaną papryczkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki), oprószamy słodką papryką. Obsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru (ok. 7 minut).
    Pokrojoną dynię dodajemy do przesmażonych warzyw i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Doprawiamy pieprzem, imbirem, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy.
  • 3. Zalewamy ok. 1-1,2 litra gorącej wody i szklanką bulionu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, całość miksujemy blenderem na gładką masę.

    Podajemy z grzankami, np. z grzanką serowo-tymiankową ze swojskiego chleba i kleksem jogurtu naturalnego.

Porady

Przepis na zupę z dyni na ostro to jedna z najpopularniejszych receptur w sezonie jesiennym. Krem dyniowy na ostro robi się bardzo szybko i łatwo. Nie wymaga skomplikowanych i drogich składników, więc to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Można od razu ugotować większą porcję i zjeść krem z dyni na obiad, a następnego dnia zabrać jako lunch do pracy. Taka zupa to też świetny pomysł na przystawkę dla gości. Jak zrobić zupę z dyni na ostro? Przepis na krem z dyni na ostro jest banalnie prosty. Wystarczy ugotować dynię wraz z innymi warzywami w bulionie i doprawić ulubionymi przyprawami. Następnie całość lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Teraz wystarczy już tylko nalać zupę do miseczek i ozdobić kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Pikantny krem z dyni gotowy! Czym doprawić krem z dyni na ostro? Dynia z natury jest słodkim i delikatnym warzywem, dlatego przygotowując krem z dyni na ostro, musimy doprawić zupę do solidną porcją przypraw. Zupa dyniowa na ostro obowiązkowo musi zawierać ostrą paprykę w proszku lub kawałek świeżego chilli. Oprócz tego warto dodać czosnek i odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli lubimy orientalny posmak, możemy dodać też szczyptę curry i kurkumy, które dodatkowo dodadzą zupie mocniejszego koloru. Ciekawym dodatkiem smakowym jest również papryka wędzona, która dodaje zupie niepowtarzalnego aromatu. Z czym podawać krem z dyni na ostro? Pikantny krem z dyni świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu kromką razowego chleba. Zupę można też posypać na wierzchu uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować