Przy trybowaniu udek jest trochę "zabawy" ale końcowy efekt jest tego warty :), jedno z najbardziej soczystych kawałków mięsa jakim możesz zaskoczyć swoich gości na grillu :).
25 min
Składniki:
Składniki na 1 porcje:
1 duże udko z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżka tajskiego sosu chili (VIFON lub inny sos chili)
- szczypta chili w proszku
- szczypta zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- mały posiekany ząbek czosnku
Salsa:
- mała papryczka chili
- mały pęczek świeżej kolendry
- 1 mała szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- kawałek papryki czerwonej
- oliwa
- sok z limonki
- sól, pieprz
Pikantne trybowane kurze udko z odświeżającą salsą z chili i kolendry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy i osuszamy udko. Trybujemy(usuwamy kość) je a następnie przygotowujemy marynatę Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zanurzamy w niej wytrybowane udko. Odstawiamy na 20-30 min.
Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej bądź grillu, grillujemy udko, proponuje najpierw skórą do dołu. ok 4-5 min z każdej strony.W miedzy czasie przygotowujemy salsę. Wszystkie składniki(chili,szalotkę,czosnek,paprykę słodką oraz kolendrę) siekamy w drobną kostkę. Mieszamy razem, skrapiamy oliwą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. SMACZNEGO.
Komentarze