Ilość składników zmieniamy, w zależności od tego, dla ilu osób chcemy przygotować sos:)
Ja zrobiłam porcję dla 2 osób
-3 grube plastry mięsa schabowego, lub łopatki
-przecier pomidorowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
-odrobina mąki do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu
-2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- świeża papryka chili lub papryka suszona w proszku
-przyprawa o mięsa wieprzowego, pieprz, papryka słodka, kostka rosołowa mięsna
-dowolny makaron- u mnie kokardki
Pikantny sos pomidorowy z mięsem do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, oprószamy w mące i przyprawach, następnie podsmażamy chwilę na oleju. Po podsmażeniu całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową, czosnek i dusimy mięso do miękkości. NAstępnie dodajemy przecier pomidorowy do smaku, przyprawy, paprykę ostrą i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w wodzie. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!
Komentarze