Pikantny sos pomidorowy z chili

4.49 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Domowy pikantny sos z pieczonych pomidorów to idealny dodatek do pizzy, hamburgerów, frytek czy kanapek.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 kg mięsistych pomidorów
    250 g papryczek chili
    2 cebule
    główka czosnku
    kawałek świeżego imbiru
    2 łyżki oleju
    4 łyżki brązowego cukru
    łyżka soli morskiej
    4 łyżki octu balsamicznego
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pikantny sos pomidorowy z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy obrane ząbki czosnku, i posiekany imbir. Dodajemy cukier i dusimy do momentu skarmelizowania się cebuli.

    Pomidory i papryczki chili wkładamy do worka do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez 30 minut.

    Upieczone pomidory i papryczki przekładamy do uduszonej cebuli. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy sól. Całość dusimy 1-2 godziny na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

    Aby sos był gładki przelewamy go do dzbanka blendera i miksujemy, aż nabierze kremowej konsystencji. Ponownie wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon i doprowadzamy do zagotowania. Próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

    Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Po wystudzeniu przechowujemy chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować