Pyszna, puszysta i delikatna babka w wiosennych pastelowych kolorach. Użyłam pistacji lekko solonych ale bez obaw, są niewyczuwalne w cieście. Zresztą wiadomo, że odrobina soli tylko podkreśla słodki smak deserów ;)
Pistacjowa babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian aby utworzyły się wzorki. Babkę piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami.
Komentarze