udało mi się zredukować kaloryczność o 50%, wegetariańska pizza na klasycznym cieście w 100 g jest 240 kcal, a moja w 100 g ma 120 więc delektujemy się:) Cała pizza waży 460 g i ma 554 kcal.
Składniki:
Ciasto jaglano-drożdżowe
25 g kaszy jaglanej-waga suchej kaszy
80 g pszennej
10 g otrębów pszennych
5 g cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1/4 łyżeczki soli
50 ml wody
Sos:
20 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
Dodatki:
25 g selera naciowego
50 g papryki czerwonej
1/2 czerwonej cebuli
3 plastry pomidora
50 g mozzarelli light
120 g mrożonego brokuła
mała garść sałaty
Pizza wegetariańska na spodzie jaglano-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i ostudzić.
2.Do miski wsypać mąkę, dodać kaszę oraz otręby. Dodać cukier, sól i drożdże. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto odrobinę klei się do dłoni, ale nie dosypywać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na wielkość formy ( 23,5*23,5cm). I zostawić na parę minut do wyrośnięta.
4.Sos:
Koncentrat wymieszać z wodą i przyprawą do pizzy. Przelać do rondelka i zagotować do zgęstnienia.
5.Wykonanie:
Na cieście rozsmarować sos i rozsmarować. Porozkładać dodatki. Ja paprykę i selera pokroiłam na słupki i rozłożyłam na spodzie. Cebulę pokroić w cienkie plastry, pomidora też. Rozłożyć na warzywach. Mozzarellę porwać w placach na mniejsze kawałki i rozłożyć na na pizzy. Piec w 180 st około 10 minut, do roztopienia sera i zrumienia ciasta. W między czasie brokuła ugotować na parze. Z piekarnika wyjąć pizzę i rozłożyć brokuły i sałatę. Smacznego!
Komentarze