Domowa pizza to taka, której nie kupimy w najlepszej pizzerni. Tutaj sami decydujemy o dodanych składnikach, oraz o ich proporcjach. Dziś polecam jarmużową na złocistym, dyniowym spodzie.
Składniki:
Ciasto:
• Ok 40 dag mąki chlebowej,
• 3 łyżki oleju rzepakowego,
• 150 ml mleka,
• 0,5 szklanki gęstego dyniowego puree,
• 4 dag drożdży,
• Ok 1/4 łyżeczki soli do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• ½ łyżeczki cukru,
• Przyprawa do pizzy (1 łyżeczka),
• 1 jajko
Dodatkowo:
• jajko do posmarowania ciasta,
• ok 6 pomidorków koktajlowych,
• 1 kulka mozzarelli,
• 5-6 pieczarek,
• ¼ czerwonej cebuli,
• 5 dorodnych łodyg jarmużu,
• 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
• 1 laska kiełbasy,
• 4 łyżki domowego sosu pomidorowego do pizzy,
• Olej rzepakowy,
• Natka pietruszki do posypania (lub bazylia),
• Sól, pieprz do smaku
Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajko, dynię, sól, pieprz, przyprawę do pizzy do smaku oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dodanej dyni. Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut. Po tym czasie powinno fajnie odchodzić od ręki.
2.Gotowe przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
3.Po około 60 minutach ciasto jest gotowe.
4.W trakcie, gdy ciasto rośnie pieczarki kroimy w plasterki i delikatnie przysmażamy na oleju, doprawiając je do smaku. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser oraz kiełbasę kroimy w plasterki. Miękkie części jarmużu oddzielamy od grubej łodygi. Tak przygotowany chwilkę przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci on objętość. Dodatkowo doprawiamy go do smaku.
5.Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę i cienko je rozciągamy, tak by powstała „zgrabna” pizza. Brzegi ciasta dodatkowo smarujemy jajkiem. Środek pizzy smarujemy pomidorowym sosem.
6.Na sos wykładamy warstwę jarmużu. Na jarmuż wykładamy pozostałe składniki nadzienia. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie, pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Komentarze