Chrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować.
Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać letnie mleko, cukier, dokładnie wymieszać
i odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, oliwę, drożdże oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać
i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy.
2.Marynata teriyaki
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
3.Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić
na około 30minut. Kurczaka wraz z całą marynatą usmażyć na klarowanym maśle.
4.Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle, dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać.
5.Ciasto posmarować ketchupem, lekko posypać porcją wymieszanych startych serów, wyłożyć pieczarki z cebulą i czosnkiem, kurczaka
w marynacie teriyaki i posypać resztą wymieszanych serów.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30minut.
Komentarze