PIZZA z KIEŁBASĄ i PAPRYKĄ (PIZZA con la SALSICCIA e PEPERONI)

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ta pyszna pizza z pewnością przpadnie Wam do gustu. Polecam szczególnie osobom, które lubią zdecydowane smaki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
     
    DODATKOWO (na 1 pizzę z kiełbasą i papryką)
    1 mała kiełbasa (patrz RADY!)
    1/2 średniej najlepiej czerwonej papryki
    1/2 mozzarelli
    sól
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kiełbasą i papryką (pizza con la salsiccia e peperoni) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie 
    nakładaj składniki.
  • 2. 2.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. 
    Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw paprykę pokrojaną w bardzo cieniutkie plasterki, następnie rozdrobnioną kiełbasę i mozzarrelle pokrojoną w małą kosteczkę. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą (uwaga! Kiełbasa jest dość słona).
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Nie wiem czy uda Wam się znaleźć taką kiełbase, która przypomina w smaku tą oryginalną włoską; jest to surowa kiełbasa przyprawiona solą i pieprzem i innymi przyprawami w zależności od regionu gdzie ją robią, nie jest wędzona!!!to takie jakby przyprawione mięso mielone, któremu włosi nadają kształt kiebasy, po wyciągnieńciu z 'jelita' można ją z łatwością rozdrobnić palcami). Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją waszą ulubioną kiełbasą (lepiej surową niż wędzoną)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

pizza z peperoni

0 (0 ocen)

Pizza z peperoni

aniak ostra... 50 min

To może cię zainteresować