Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami, na cienkim spodzie i cieście, które zawsze się udaje.
Składniki:
CIASTO
30g świeżych drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki
SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
DODATKOWO
pieczarki
szynka dowolna
ser żółty
świeże zioła np. bazylia do dekoracji
Pizza z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2)i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. *ja robię 3 okrągłe.
2.Każdy placek posmarować sosem pomidorowym, a następnie układać pieczarki krojone w cienkie plasterki i szynkę. Na wierzch posypac starty żółty ser.
3.Pizzę piec ok 30 min w temperaturze ok 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
4.Pizza odgrzana na drugi dzień w mikrofali, również smakuje znakomicie i nie twardnieje.
Porady
1. Ciasto z tego przepisu wykorzystałam również do zrobienia Calzone, wyszło znakomite.
Komentarze