Pizza z rybą i sosem koperkowo-czosnkowym (z mąką orkiszową) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm
2.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3.Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce. Tuńczyk i kukurydzę osączamy na sicie. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek tez siekamy.
Kiełbasę lub szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty scieramy na tarce. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
4.Rozgrzewamy olej i przesmażamy pieczarki z posiekaną cebulką, na końcu dodajemy posiekany czosnek. Czekamy, az wyparuje większośc wody z pieczarek.
5.Na ciasto wylewamy ketchup i smarujemy nim całe ciasto. Następnie pospujemy bazylią suszoną, oregano i ziołami prowansalskimi. Dalej nakładamy pieczarki z cebula i czosnkiem, tuńczyka, wyspujemy kukurydzę, nakładamy kiełbasę i pieprzymy do smaku. Posypujemy tartym żółtym serem i leciutko posypujemy słodką czerwoną papryką. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
6.Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także solą, pieprzem. Na końcu sos mieszamy z posiekanym koperkiem.
Komentarze