Odkąd moja mama kupiła sobie nowy piekarnik i specjalne blaszki ciągle eksperymentujemy z pizzami gdy tylko ją odwiedzę
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na 2 blaszki do pizzy :
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
Duży słoiczek koncentratu pomidorowego
10/15 plasterków ulubionej szynki , pokrojonej w mniejsze kawałki ( nie kosteczkę)
10 dużych pieczarek, pokrojone w plasterki
1 duża cebula, posiekana w piórka
200 dag tartej mozzarelli
bazylia
Pizza z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy sól , formujemy kopczyk.
Drożdże mieszamy z cukrem , oliwą i wodą.
Przelewamy na mąkę , ugniatamy dokładnie gładkie ciasto- formując kulkę.
Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1/ 1,5 h do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części , wyrabiamy jeszcze chwilkę.
Rozwałkujemy na cienkie placki.
Przekładamy na posmarowaną odrobiną oliwy blaszkę.
Wierzch ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią.
Układamy: szynkę , cebulę, pieczarki oraz posypujemy mozzarellą.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st. przez 30/35 min.
Komentarze