Pizza z szynką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Odkąd moja mama kupiła sobie nowy piekarnik i specjalne blaszki ciągle eksperymentujemy z pizzami gdy tylko ją odwiedzę

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki do pizzy :
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    7 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy
    Duży słoiczek koncentratu pomidorowego
    10/15 plasterków ulubionej szynki , pokrojonej w mniejsze kawałki ( nie kosteczkę)
    10 dużych pieczarek, pokrojone w plasterki
    1 duża cebula, posiekana w piórka
    200 dag tartej mozzarelli
    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól , formujemy kopczyk.
    Drożdże mieszamy z cukrem , oliwą i wodą.
    Przelewamy na mąkę , ugniatamy dokładnie gładkie ciasto- formując kulkę.
    Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1/ 1,5 h do wyrośnięcia.
    Gotowe ciasto dzielimy na 2 części , wyrabiamy jeszcze chwilkę.
    Rozwałkujemy na cienkie placki.
    Przekładamy na posmarowaną odrobiną oliwy blaszkę.
    Wierzch ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią.
    Układamy: szynkę , cebulę, pieczarki oraz posypujemy mozzarellą.
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st. przez 30/35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować