Pizza alzacka

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Pizza prosto z Alzacji z cebulą i boczkiem :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    pół kostki drożdży (50 g)
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    łyżka ziół prowansalskich
    2 cebule
    ok. 5 plasterków boczku
    2 łyżki śmietany 18%
    100 g sera twarogowego
    ząbek czosnku
    szczypta pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza alzacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w letniej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę, sól, cukier, olej i zioła prowansalskie. Wyrobić ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk należy podsypać jeszcze mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  • 2. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 240 stopni.
  • 3. Twaróg zmielić, wymieszać ze śmietaną. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 4. Boczek pokroić w kosteczkę i lekko zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dłonią rozsmarować na nim odrobinę oleju. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blasze formując je rękami. Spód ma być dość cienki. Rozsmarować na cieście ser ze śmietaną, wysypać cebulę i boczek, posypać żółtym serem.
  • 6. Pizzę piec w temp. 240 stopni z termoobiegiem przez ok. 13-15 minut aż brzegi delikatnie się zarumienią.

Porady

Do pizzy idealnie pasuje schłodzone piwo lub delikatne w smaku wino alzackie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować