1.Drożdże pokruszyć i rozpuścić w letniej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę, sól, cukier, olej i zioła prowansalskie. Wyrobić ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk należy podsypać jeszcze mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
2.W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 240 stopni.
3.Twaróg zmielić, wymieszać ze śmietaną. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4.Boczek pokroić w kosteczkę i lekko zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dłonią rozsmarować na nim odrobinę oleju. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blasze formując je rękami. Spód ma być dość cienki. Rozsmarować na cieście ser ze śmietaną, wysypać cebulę i boczek, posypać żółtym serem.
6.Pizzę piec w temp. 240 stopni z termoobiegiem przez ok. 13-15 minut aż brzegi delikatnie się zarumienią.
Porady
Do pizzy idealnie pasuje schłodzone piwo lub delikatne w smaku wino alzackie.
Komentarze