Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Drożdże wkruszamy do miski , mieszamy z wodą oraz mąką do powstania jednolitej masy gęstości kwaśnej śmietany ew. dosypujemy mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto: Mąkę mieszamy z kaszą manną oraz solą , dodajemy zaczyn , olej oraz wodę.
3.Wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite.
4.Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na 1 h.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
5.Gotowe ponownie chwilę wyrabiamy , dzielimy na 4 części.
6.Blat oprószamy mąką , rozwałkujemy placki o grubości 1 cm.
Boki zawijamy do góry.
7.Dodatki:kukurydzę oraz paprykę jalapeno odsączamy z zalewy.
Paprykę kroimy w cienkie paski ,chili oraz cebulę w plasterki.
Placki smarujemy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego i sosu sambal.
8.Posypujemy obficie serem żółtym , układamy plastry salami.
Następnie wykładamy kukurydzę , wszystkie papryki i cebulę.
Ponownie oprószamy odrobiną sera żółtego.
9.Pizze pieczemy przez 25-30 min.w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podajemy pokrojoną w trójkątne kawałki.
Komentarze