1.Wszystkie składniki ciasta (oprócz oleju) dobrze wyrabiamy w misce. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy ciepłej wody. Zostawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy olej i dokładnie miesimy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część dokładnie rozciągamy na blasze i smarujemy sosem pomidorowym z ziołami i czosnkiem. Na pierwszej układamy 1/3 pieczarek pokrojonych w plastry, 1/3 mozarelli, 1/3 oliwek, posypujemy 1/3 startego żółtego sera i szczyptą oregano.
3.Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
4.Dwie pozostałe części ciasta równiez rozciągamy na blaszkach i smarujemy sosem ziołowo-czosnkowo-pomidorowym. Na każdej części układamy po 1/3 pieczarek, 1/3 mozarelli, 1/3 oliwek, posypujemy 1/3 startego żółtego sera i szczyptą oregano. Na jednej blaszce z pizzą układamy salami a na drugiej kawałki tuńczyka.
5.Każdą pizzę pieczemy po około 20 minut w 180 st.C
6.Wszystkie składniki dipu dokładnie mieszamy i podajemy z pizzami.
Komentarze