Pizza domowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna domowa pizza. Proporcja na 2 blachy do ciasta lub duża na cały piekarnik do pizzy

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    40 dag mąki
    3 dag drożdży
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    150-200ml ciepłej przegotowanej wody
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki soli i cukru

    Sos pomidorowy - składniki i wykonanie:

    Do naczynia wsypujemy dużą szczyptę suszonego oregano i bazylii i zalewamy 50-70 ml wrzącej wody , następnie przykrywamy i pozostawiamy do zaparzenia ziół.
    Dodajemy słoik koncentratu pomidorowego (Ja dodałem jeszcze kilka kropelek sosu tabasco)., pół łyżeczki cukru i soli i łączymy z zaparzonymi ziołami.( sos nie może być za rzadki )

    Sos czosnkowy - składniki i wykonanie:

    Do 200 ml śmietany 9-12 % dodajemy łyżkę stołową majonezu , szczyptę soli i cukru i 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.Całość dokładnie mieszamy .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy , dodajemy łyżeczkę wody i cukier i zostawiamy na chwilę .
    Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki , dodajemy drożdże i zagniatamy lekkie ciasto regulując sobie konsystencję wodą.
    Porządnie wyrobione ciasto formujemy w kulę , nacinamy nożem i odkładamy na ok pół godziny najlepiej w ciepłe miejsce, przykrywając czystym ręcznikiem.

    Gdy ciasto już wyrośnie , przekładamy je na blachę do pieczenia posypaną mąką i tworzymy dość cienki placek na całej powierzchni.
    Ciasto następnie smarujemy dość obficie sosem pomidorowym , sypiemy startym żółtym serem i układamy na nim swoje ulubione produkty ( ja do swojej pizzy użyłem porządnie odsączonego i odciśniętego ananasa z puszki , kilku suszonych pomidorów , wędzonej wędliny , kilku kaparów, cebuli oraz kilka papryczek jalapeno ) i na wierzch sypiemy ponownie ser..

    Świetnie komponuje się również z pieczarkami , cebulą , papryką i szynką , jak i również z salami cebulą , papryczką chili i kukurydzą z puszki.

    Ilość składników wedle uznania.

    Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika do 185-190 stopni , i pieczemy 15-20 minut. Pizzę podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.

    Do przepisu załączyłem zdjęcia z przygotowania oraz kupon

    SMACZNEGO

    POZDRAWIAM

    GRZEGORZ MILCZAREK- ŻYCHLIN
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować