Pizza na grubym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozpuszczamy w ciepłym mleku.
2.Dokładnie rozmieszany rozczyn przelewamy do reszty mąki, dodajemy sól, olej, wodę i mieszamy a następnie wyrabiamy.
3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na dużą prostokątną blachę i odstawiamy na kolejne 20 minut.
4. Na pizze wykładamy krojone pomidory z puszki.
5.Ser ścieramy na tarce i posypujemy sos.
6.Szynkę kroimy w paseczki, ser feta w kostkę, paprykę na małe kawałki. Układamy równomiernie dodatki i posypujemy przyprawą do pizzy.
7.Pieczemy w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku około 20 minut.
Porady
nie układamy zbyt dużo dodatków bo pizza się nie upiecze
Komentarze