Pizza na piwie jest niezwykle puszysta i miękka, no i ma swój niepowtarzalny smak.
45 min
Składniki:
Około 500 g mąki pszennej lub 250 g pszennej i 250 g mąki do pizzy
około 3/4 szklanki jasnego piwa
pół kostki drożdży (5dag)
łyżeczka cukru
mleko do rozrobienia drożdży
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
Pizza na piwnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier. W osobnej misce mieszamy resztę składników, dodajemy drożdże. Wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką.
2.Formujemy kulkę, smarujemy lekko oliwą, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Rozciągamy ciasto palcami na blaszce posmarowanej oliwą.
3. Ciasto dziurkujemy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. Na cieście układamy ser, a następnie resztę dodatków według upodobań ( u mnie szynka, pomidorki koktajlowe, cebula, kukurydza, pieczarki). Całość wsadzamy do rozgrzanego do 240 stopni pieca z termoobiegiem i pieczemy 7 minut
Komentarze