Dziś przepis na nietypowe pizzerinki...bo ze śledziem i suszoną żurawiną. Podejrzewam, że większość z Was w tym momencie wykrzywiła się z myślą, że to nie może być dobre. A tu Was zaskoczę
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 op. suchych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
1 filet śledziowy w oleju
1 cebula czerwona
kilka żurawin suszonych
200 g sera żółtego
ketchup
majeranek
Pizzerinki ze śledziem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Dodajemy powoli ciepłą wodę i zagniatamy ciasto na jednolite i gładkie. Na końcu dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
2.Dodatki:
Fileta śledziowego odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i koimy na piórka. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Pizzerinki:
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część formujemy dłońmi na kształt koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy dodatki: cebulę w piórkach, kawałki śledzia, żurawiny suszonej i całość posypujemy startym serem. Wierzch możemy posypać majerankiem. Pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min.
Komentarze