Przepyszne ciasto pizza z dodatkiem nadzienia na bazie serka topionego z pieczarkami i kurczakiem, dodatkowo pomidorki koktajlowe, a to wszystko zawinięte w kokardkę.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
0,6kg mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
60g drożdzy rozpuszczonych w ok 300ml ciepłej wody
Nadzienie:
podwójny filet z kurczaka
cebula
sos sałatkowy włoski (proszek)
300g pieczarek
100-150g serka topionego (z ziołami lub szczypiorkiem)
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
20 pomidorków koktajlowych
sól
olej
Pizzowe kokardki z kremowym nadzieniem mięsno- pieczarkowym i z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Wlać przygotowany rozczyn drożdży, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką. Spłaszczoną kulę ciasta odstawić pod przykryciem na ok 1h.
2.Nadzienie:
Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę i obsypać sosem włoskim. Posolić. Wymieszać dokładnie i odstawić na 20min. Pokrojoną w półplastry cebulę wrzucić na rozgrzany olej. Gdy będzie miękka dodać mięso i dusić do miękkości . Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, wrzucić na odrobinę oleju, obsypać przyprawą do pizzy i smażyć do odparowania wody. Dodać serek i stopić go w pieczarkach, można podlać wodą (ok. pół szklanki), by nie zrobiła się gęsta klucha, a sos był lekko płynny.
Gdy mięso i pieczarki będą gotowe, połączyć ze sobą, zagotować i wrzucić pomidorki przekrojone na połówki. Wymieszać i trzymać na palniku ok 2min. Wystudzić.
3.Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do ok. 230*C.
Ciasto podzielić na części, rozwałkować każdą z nich formując "owal". Nakładać farsz , zostawiając wolne brzegi i środek. Zlepiać i formować kokardkę. Na środku owinąć cienkim pasmem ciasta , tak by całość wyglądała jak "kokardka"
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20min
Komentarze