Miodownik to typowe świąteczne ciasto, ale jak z każdym, tak i z tym można pokombinować, by nie było nudno:). W tym roku masę grysikową wzbogaciłam o orzechy, a tradycyjnie używane powidło zastąpiłam orzeźwiającą , owocową warstwą.
Pomarańczowo-orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Następnie zagniatamy ciasto.
2.Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem.
3.. Pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Upieczone miodowe spody pozostawiamy do ostudzenia.
4.MASA JABŁKOWO- POMARAŃCZOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obieramy, kroimy, miksujemy i dodajemy do jabłek. Tak przygotowane składniki stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 15 minut). Pod koniec wsypujemy galaretki. Masę dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
5.MASA GRYSIKOWO- ORZECHOWA: Na mleko gotujemy grysik. Gotowy studzimy.
6.Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo zimną kaszę oraz cukier puder do smaku. Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy i alkohol do smaku.
Mając przygotowane masy i upieczone placki przystępujemy do przekładania. Kolejno wykładamy: placek miodowy, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe, połowa tężejącej masy owocowe, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe.
Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by warstwa z galaretką dobrze stężała.
7.WYKOŃCZENIE: Gotowe ciasto polewamy polewą, na którą wykładamy skórkę pomarańczową.
Komentarze