Pomarańczowo-orzechowy miodownik

0 (0 ocen)

Miodownik to typowe świąteczne ciasto, ale jak z każdym, tak i z tym można pokombinować, by nie było nudno:). W tym roku masę grysikową wzbogaciłam o orzechy, a tradycyjnie używane powidło zastąpiłam orzeźwiającą , owocową warstwą.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto:
    - 0,5 kg mąki,
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 2 jajka,
    - 25 dag margaryny,
    - 1 łyżeczka sody,
    - 2 łyżki miody,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowo- pomarańczowa:
    • 800 gram jabłek (waga po obraniu),
    • 4 duże pomarańcze,
    • 2 galaretki pomarańczowe

    Masa grysikowo- orzechowa:
    • 1,5 kostki masła,
    • 600 ml mleka,
    • 0,5 szklanki kaszy manna (grysiku),
    • 200 gram mielonych orzechów włoskich,
    • cukier puder do smaku,
    • alkohol do smaku

    Wykończenia:
    • polewa czekoladowa (swojej roboty lub kupna),
    • ok 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Pomarańczowo-orzechowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki ciasta 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Następnie zagniatamy ciasto.
  • podział ciasta 2. Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem.
  • upieczone placki 3. . Pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Upieczone miodowe spody pozostawiamy do ostudzenia.
  • przygotowane owoce 4. MASA JABŁKOWO- POMARAŃCZOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obieramy, kroimy, miksujemy i dodajemy do jabłek. Tak przygotowane składniki stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 15 minut). Pod koniec wsypujemy galaretki. Masę dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • ugotowany grysik 5. MASA GRYSIKOWO- ORZECHOWA: Na mleko gotujemy grysik. Gotowy studzimy.
  • dodanie orzechów do masy 6. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo zimną kaszę oraz cukier puder do smaku. Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy i alkohol do smaku.
    Mając przygotowane masy i upieczone placki przystępujemy do przekładania. Kolejno wykładamy: placek miodowy, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe, połowa tężejącej masy owocowe, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe.
    Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by warstwa z galaretką dobrze stężała.
  • dekorowanie 7. WYKOŃCZENIE: Gotowe ciasto polewamy polewą, na którą wykładamy skórkę pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa grysikowa Orzechy Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować