Ciasto o wyraźnym smaku pomarańczy które szybko się przygotowuje i jest idealne do kawy lub herbaty w jesienne popołudnie.
Składniki:
2 szklanki mąki
5 jajek
1 szklanka cukru
150 ml kefiru
10 dag masła
sok z 2 pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 2/3 szklanki suszonej żurawiny
Pomarańczowe ciasto z źurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i wystudzić.
2.Jajka ubić z cukrem do białości. Cienką strużką wlewać przestudzone masło, dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i sodą oraz kefir, długo nie mieszać tylko do połączenia składników.
3.Dodać sok i skórkę startą z pomarańczy oraz żurawinę wymieszać.
4.Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
5.Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
6.Lukier: sok z cutryny utrzeć z cukrem, polać przestudzone ciasto.
Porady
Żurawinę możemy wcześniej sparzyć wrzątkiem i wyłożyc na sitko do odsączenia.
Komentarze