400 g mąki
32 g proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 jajka M
szklanka oleju
1 szklanka mleka
0,5 szklanki soku pomarańczowego
cukier waniliowy
kilka kropel aromatu migdałowego
250 g skórki pomarańczowej do ciast (ja miałam domową)
Pomarańczowe babeczki z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i wszystko mieszając łączymy ze sobą.
2.Do form na babeczki (wysmarowanych tłuszczem, lub wyłożonych papierowymi foremkami) nakładamy niewielką porcję ciasta, na to na środek kładziemy małą truskawkę lub kawałek truskawki,. Na to nakładamy kolejną porcję ciasta. Tak przygotowujemy wszystkie babeczki.
3.Pieczemy w 200 stopniach około 25 minut (można krócej - to zależy od wielkości form na babeczki). Po tym czasie babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
4.Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami na sztywno. Dekorujemy babeczki według uznania.
Komentarze