Zimą uwielbiam wiosnę na talerzu. Jest to jedno z moich ulubionych dań z kuskusem pomarańczowym, bardzo zdrowych i lekkich. Do tego szybko się je robi. Kieruje się też zasadą że jem także oczami.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
SAłATKA:
- sałata lollo: 1 sztuka
- cebula czerwona: 1 sztuka
- mandarynka duża: 1 sztuka
- oliwki zielone bez pestek: 0.5 szklanki
- ser Lazur Błękitny: 5 dekagramów
- winogrono ciemne: 30 dekagramów
- sos vinegrette: 3 łyżki
KASZA:
- kasza kuskus: 1.5 szklanki
- pomarańczo: 1 sztuka
- filety rybne np. z mintaja: 3 sztuki
- ogórek zielony: 0.33 sztuki
- pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
- szczypiorek: 2 sztuki
- papryczka chili czerwona: 0.33 sztuki
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
Pomarańczowy kuskus i mintaj z sałatą lollo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mintaja odmrażam dzień wcześniej i zostawiam w lodówce. Na drugi dzień osuszam go ręcznikiem papierowym, solę, pieprze i posypuję startą skórką z pomarańczy, polewam 1 łyżką soku z pomarańczy. Wstawiam do piekarnik na 20 minut temp 200 stopni. Kaszę kuskus zalewam gotującą się wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam na 5 minut. Sałatę myję , strzępię dodaje do niej pokrojone i umyte winogrono, cząstki mandarynki obrane z błonek, cebulę czerwoną pokrojoną w piórka, oliwki zielone, i pokrojony ser lazur. Sałatę mamy gotową przed podaniem polewam ją sosem vinegrette. Dekoruję talerz pomidorkami koktajlowymi połówkami, szczypiorkiem. Ogórek kroję w plastry które dziele na cztery części i układam. Dekorację są bardzo proste i szybkie. Do kaszy dodaję sok z ½ pomarańczy , doprawiam solą, pieprzem.
2.Na każdym kawałku mintaja dodaje papryczkę chili i plaster pomarańczy. Smacznego
Komentarze