Pomidory faszerowane po Sycylijsku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Moja dziewczyna spedzila kilka lat we Wloszech i bardzo czesto podsuwa mi roznorakie pomysly kulinarne. Tym razem faszerowane pomidorki prosto ze slonecznej Sycylii.

  • 35 min

Składniki:


  • 6 srednich pomidorkow

    1 puszka tunczyka w oleju 185g

    4 łyżki natki pietruszki

    2 łyżki odsączonych kaparów

    2 małe cebule

    7 dag czarnych lub zielonych oliwek

    4 łyżki bułki tartej

    5 łyżek sera zoltego

    2 ząbki czosnku

    6 łyżek oliwy

    sól, świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidory faszerowane po sycylijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wydrazone pomidory 1. Pomidory umyć i wydrążyć, a miąższ posiekać.
  • farsz do pomidorkow 2. Farsz z patelni doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany miąższ z pomidorów, dodać polowe bułki tartej i 3 łyżki startego zoltego sera. Calosc przesmazyc ok. 15 minut.
  • pomidory faszerowane 3. Pomidory napełnić farszem, posypać resztą bułki tartej i startego sera.
  • faszerowane pomidorki 4. Tak przygotowane pomidory ułożyć w posmarowanej oliwą blaszce i zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 5. Na łyżce oliwy zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać posiekaną natkę, kapary, pokrojone oliwki i tunczyka. Przesmazyc calosc ok. 10 min.

    W osobnym garnku na czterech lyzkach oliwy zarumienic bulke tarta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować