Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia umyć, wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem naciąć mięso przy kości od górnej strony podudzia. Zsunąć mięso w dół i kość wyłamać ze stawu lub przeciąć i wyjąć.
2.Zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka, chili, pieprz i sól wymieszać. Natrzeć mięso z zewnątrz i w miejscu wyjętych kości. Odstawić do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania. Kaszę ugotować w szklance wody.
3.Śliwki suszone i szalotkę pokroić w kostkę.
4.Na patelni rozgrzać olej, lekko zrumienić cebulkę, dodać śliwki i razem przesmażyć.
5.Do chłodnej kaszy dodać przesmażoną cebulkę ze śliwkami, kolendrę i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.W miejsce wyjętych kości włożyć farsz. Podudzia owinąć boczkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć świeżymi śliwkami bez pestek i gałązkami tymianku.
6.Przykryć i piec 45 minut w temperaturze 180*C. Następnie odkryć i zrumienić 15 minut z funkcją grilla.
Komentarze