Podwójne szczęście - sałatka do śniadania

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekkie, zdrowe danie. Idealne na letnie śniadanie.

  • 15 min

Składniki:

  • Sałatka zielona
    1 pomidor
    0,5 cebuli
    kilka listków zielonej sałaty
    łyżka keczupu
    łyżka oliwy

    Sałatka kolorowa
    0,25 szklanki ugotowanej fasoli
    0,25 szklanki kukurydzy z puszki
    0,25 szklanki zielonego groszku (świeży, z puszki lub gotowany)
    1 jabłko
    1 ugotowana marchewka
    1 ugotowana pietruszka
    1 łyżka majonezu

Podwójne szczęście - sałatka do śniadania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka zielona:
    Pomidora i cebulę kroimy w kostkę.
    Pokrojonego pomidora mieszamy z keczupem.
    Siekamy sałatę, dodajemy do pomidorów. Dorzucamy pokrojoną cebulę.
    Wlewamy łyżkę oliwy. Mieszamy.
  • 2. Sałatka kolorowa:
    Jabłko ścieramy na tarce. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki mieszamy.
    Dodajemy łyżkę majonezu i mieszamy.
  • 3. Obie sałatki wykładamy na talerzyk obok siebie lub - jeszcze lepiej - mieszamy je ze sobą i dopiero wtedy podajemy.
    Serwujemy z kromką ciemnego pieczywa i kawałkiem białego sera.

Porady

Warzywa najlepiej ugotować poprzedniego dnia wieczorem. Wtedy rano pozostanie tylko je skroić i wymieszać. Dzięki temu przygotowanie sałatki zajmie tylko kilka chwil.

Komentarze

Podobne przepisy