Podwójne szczęście - sałatka do śniadania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatka zielona:
Pomidora i cebulę kroimy w kostkę.
Pokrojonego pomidora mieszamy z keczupem.
Siekamy sałatę, dodajemy do pomidorów. Dorzucamy pokrojoną cebulę.
Wlewamy łyżkę oliwy. Mieszamy.
2.Sałatka kolorowa:
Jabłko ścieramy na tarce. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy.
Dodajemy łyżkę majonezu i mieszamy.
3.Obie sałatki wykładamy na talerzyk obok siebie lub - jeszcze lepiej - mieszamy je ze sobą i dopiero wtedy podajemy.
Serwujemy z kromką ciemnego pieczywa i kawałkiem białego sera.
Porady
Warzywa najlepiej ugotować poprzedniego dnia wieczorem. Wtedy rano pozostanie tylko je skroić i wymieszać. Dzięki temu przygotowanie sałatki zajmie tylko kilka chwil.
Komentarze