Podgrzybki marynowane

5 (181 ocen)

Uwielbiam marynowane grzyby, sa idelnym dodatkiem do kanapek i jako przekąska na imprezę.

Składniki:

  • Podgrzybki lub inne grzyby: prawdziwki, koźlarze lub maslaki
    liście laurowe
    ziele angielskie
    ziarenka czarnego pieprzu
    gorczyca
    cebula

    Zalewa:
    1l wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki cukru
    1 płaskia łyżka soli

Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Grzyby marynowane Przystawki

Podgrzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę umieścić w garnku, zagotować i odstawić
  • 2. Grzyby oczyścić i podzielić na mniejsze. Umyte grzyby wrzucić do gotującej się i osolonej wody. Gotować około 15 min na wolnym ogniu. Wylać na sito i przelać wodą.
  • 3. Do wyparzonych słoików dodać kilka plastrów cebuli, pół łyżeczki ziaren gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 1-2 ziela angielskie i liść laurowy. Nakładać grzyby. Przygotowane słoiki zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować