Podawać jako samodzielną przekąskę jako dodatek do sałatek, mięs, wędlin, pieczywa, serów, makaron oraz kasz.
60 min
Składniki:
- 1 kg podgrzybków
- 1/2 cytryny
- sól
Zalewa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 l wody
- 1 mała łyżeczka soli
- 10 dag cukru
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka listów laurowych
- kilka ziarenek gorczycy
Podgrzybki marynowane z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić i zalać wrzątkiem. Gotować przez ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie przelać zimną wodą i przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i doprawić do smaku.Zalać grzyby w słoiku i dobrze zakręcić.Pasteryzować przez ok .45 min.
Komentarze